Sydäntä lämmittävä puutalo 2/3 Hirsitalo – eriste ja rakenne yhdessä

Puu on pitänyt pintansa suomalaisten rakentamisen suosikkimateriaalina. Pohjoismaalaisesti puu on säähän sopiva ja fiilikseltään lämmin.

Puu on sen kaikissa vaiheissa luonnollinen ja ekologinen. Asumisen iso ekologinen ongelma liittyy rakennustarvikkeiden valmistukseen – betonin valmistus vaikka esimerkkinä: Portland-sementin valmistus tuottaa runsaasti hiilidioksidipäästöjä. Tiilien valmistus tarvitsee paljon lämpöenergiaa.

Hirsi – rakennusmateriaali ennen ajanlaskun alkua

Hirsi on puun perusmuoto.
Meillä pohjoisessa pysyvien asumusten on oltava lämpöä hyvin pitäviä ja säältä suojaavia. Materiaalin oli oltava lähellä ja helposti saatavilla yksinkertaisin työkaluin.

Puu on!

Luonto on aina ollut meitä viisaampi ja parempi kaikessa. Ajatella, että metsässä kasvaa valmista seinärakennetta. Hirsi on kestävä ulkovuoraus, sen huokoinen, elävä rakenne pitää lämpöä ja eristää ja kantaa, sisustuksena sen pinta tuntuu ja näyttää lämpimältä.

Rakentamisen historia on hirren ja kiven historiaa. Ihan läpeensä syväluotaavaa katsausta en tee – siihen ei riittäisi yksi kirjakaan.

Salvostekniikka on ollut käytössä jo ennen ajanlaskun alkua ja tavallaan koko hirsirakentaminen on kokenut erittäin vähän muutoksia. Kun on kerralla tehty hyvä, ei menetelmiä ole tarvinnut paljoa muuttaa.
1634 vuodelta on säilynyt ja täysin kunnossa oleva Muhoksen hirsinen kirkkorakennus.

Vanhimmat käytössä olevat hirsiset asuinrakennukset ovat 1700-luvulta.  Upeat tyylisuuntien mukaiset kokonaisuudet ovat vieläkin nähtävissä esim Raahessa, Oulussa ja tietysti Turussa. Raahen Pekkatori on empiretyylin (1800-luvulla) säilynyt kokonaisuus ja sen ympärillä on Puu-Raahe. Oulussa Kuusiluoto. Turussa työläiskaupunki. Ympäri maata hirsisiä asuinrakennuksia on runsaasti jäljellä ja siellä täällä myös alkuperäisessä julkiasussaan.

Yllättävä hirsitalo

Hirsi on rakennusmateriaalina ollut keskeisin monia satoja vuosia. Muualta kantautuneet tyylisuunnat ovat vaikuttaneet hirsirakentamiseen.
Upeissa kaupunkien keskustojen rapatuissa rakennuksissa saattaa sykkiä hirsisydän.

Vuosituhannet olivat lempeitä hirsirakennuksille mutta 1940- alkoi voimallinen siirtyminen muihin rakennustapoihin. 1960-lukuun mennessä uudet asuinrakennuksiksi rakennettavat hirsirakennukset olivat lähes tyystin loppuneet. Vinha uudistushalukkuus hävitti valtavasti upeita hirsirakennuksia uusien tieltä.

Hirsirakentamisen taito säilyi onneksi vilkkaan lomarakentamisen vuoksi.

Toisen tuhoaallon aiheutti korjausrakentamisen virheet. Materiaalit kehittyivät nopeammin kuin järki. Elävä puurakenne tukahdutettiin muovilla lisäämättä tekohengitystä.

Miltei kaikki säilyneet hirsirunkoiset asuintalot ovat todella vanhoja – juurikin aikaisemmin kuin 1940- rakennettuja. Yleisimmin niissä on ulkovuorauksena lauta.

Oletko ostamassa, perinyt tai omistatko hirsitalon?

Hirsitaloon kannattaa rauhassa tutustua ennen mittavia remontteja.

Kiinnitä huomiota:

 • onhan perustus reilusti maanpinnan yläpuolella
 • jos talossa on rossipohja – ilma-aukot ovat auki ja pohjan alla on tyhjää tilaa
 • onko alin hirsi kunnossa – jos pinnassa on lauta tai rappaus, onhan alareuna ehjä ja kuiva
 • veden ohjaaminen perustuksesta ulospäin – seinän tulee olla ulompana kuin perustuksen reuna
 • onko rakennukseen tehty remontteja erityisesti -70-80 luvuilla
 • kuinka katto on hoidettu ja onko se suora
 • jos ikkunat on vaihdettu tiiviisiin kuinka korvausilmaa on lisätty
 • perustusten kunto
 • seinien suoruus (följarit)
 • uusien aukkojen ohjauskarat
 • ikkunoiden ja oviaukkojen painumavara, vanhassa painumavara saattaa olla “käytetty loppuun” ja uusiin niitä ei ole ehkä jätetty
 • palomuurin kara- seinä painuu ikuisesti ja piippu ei saa jäädä kantamaan
 • onko korjaukset tehnyt hirsirakentamisen ammattilainen

Olipa rakennus ulkoisesti hirsipintainen, lautaa tai rapattu, sen rakenne on sama

Hirret on veistetty jokainen omalle paikalleen ja niiden väleissä on tiivisteenä käytetty pellavaa tai hamppua. Seinä on “lukittu” nurkissa salvoksilla ja pystysuunnassa följareilla.
Lautavuoratuissa ja rapatuissa hirsitaloissa on joko lohenpyrstö tai salanurkka/hammasnurkka. Suoranurkka tai ämmännurkka on hirsimökkien yleinen seinästä ulospäin tuleva nurkkaristikko. Salvoksilla on paljon alueellisia nimityksiä.

Salvoksen tehtävä on lukita rakenne tiukasti nurkista yhteen. Ammattitaitoa on tietää kuinka tiukasti! Hirsirakentaminen – vaikka kansanrakentamista onkin, on sellainen tapa rakentaa, että “ammattitaito” on kokemusta itse hirsirakentamisesta. Sanotaan että hirsitalo painuu kunnes kurkihirsi on maassa. Kuinka paljon ja missä ajassa on rakentajan hinnaton tietämys.

Hirsirunko sallii kaikki pinnoitusmateriaalit ja sisustusmateriaalit kunhan muistetaan että puun täytyy saada hengittää.

 

Aiemmin kerroin lautarakenteesta ja siinä erityisesti rintamamiestalosta

 

Aiheesta muualla :

https://hirsitalorantsi.blogspot.fi/2018/02/hirsi-ikiaikainen-jattisuosittu.html

Hirstalosta on tulossa jälleen suosittu Aamulehden julkaisema juttu aiheesta

 

 

 

Piditkö lukemastasi?
error0

Tekijä: Minna Pii

Hei Olen Minna Pii isäni tekniikan pikkujättiläisestä lukemaan oppinut wannabe-rakennusmestari. Ikuinen kiinnostukseni rakenteisiin on toteutunut teknisen piirtäjän koulutuksessa, mutta lama-ajalla alan työt tyssäsivät ja siirryin kokonaan wannabe-moodiin. Aina silloin tällöin jotakin sivuavaa olen voinut tehdä ja nyt omassa kodissa toteuttaa koko innolla. Arvostan vanhaa osaamista ja kokemusta mutta olen hillittömän kiinnostunut tekniikan kehityksestä. Rakennusalustana olen käyttänyt mitä parhaiten suunniteltua -57 valmistunutta tiilirunkoista kotiamme. Toteuttajana suunnitelmille toimii tuo minun mieheni Jukka. - kirvesmies. Jukka -parka on joutunut tähän mennessä vaihtamaan muutaman huoneen paikkaa, useamman oven kohtaa ja siirtämään seiniä. Vielä minulla on muutama "ihan mahtava" idea, joten työt eivät ainakaan lopu. Näistä minä kirjoittelen.

2 vastausta artikkeliin “Sydäntä lämmittävä puutalo 2/3 Hirsitalo – eriste ja rakenne yhdessä”

  1. Mahtavaa.
   Olet huomannut saman! Vanhat rakennustavat ovat hämmästyttäviä. Ja hirsirakentaminen ehkä hämmästyttävin. Loppuun asti elävän materiaalin käsittely ja vanhojen taitajien kädentaidot – kunpa saisimme siirrettyä ja säilytettyä sen.
   Tuo tutkimustulos oli itselleni uusi, mutta en ihmettele yhtään. On kammottavaa tehdä elämänsä suurin investointi ja huomata sen vieneen sekä terveyden että rahat. On peräti viisasta tutkia mennyttä ja ottaa sieltä ikiaisia koetettuja tapoja.

   Lamellitekniikka poistaa niitä epämääräisyyksiä, jotka ovat olleet hirsirakentamisen hankaluuksina: eli että rakentajan arviointikyky ja näppituntuma olisivat jossain merkityksessä. Vielä kun nykyinen puu on nopeasti kasvanutta ja sikäli huokoisempaa, salvoksien ja karojen väljyystarve on muuttunut. Lamelli poistaa monta mm mitoitusongelmaa, mutta säilyttää sen rakenteen nerokkuuden: pinta ja eriste yhdessä.

   Kiitos kun ohjasit minut tuohon tutkimukseen – sain siitä lisää jutunjuurta 😉

   Saan kai lisätä kirjoituksesi linkiksi tuohon loppuun?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *