Sauna

“Ajallaan” tehdyt korjausremontit eivät aina ole hyvä juttu. Niinpä kiitän nyt Jukan vanhempia ja isovanhempia kun niiden kanssa ei ole pidetty kiirettä!

Vältymme märkätilojen mahdollisilta asbestiongelmilta ja tiedämme mitä materiaaleja ja minkälainen rakenne saunassamme on. Aina kun saneeratessa kohtaa levymateriaaleja, laatoituksia, tasoitekerroksia tai liimoja jotka on asennettu ennen vuotta 1994 (1900 alusta alkaen) pitää ottaa asbesti huomioon.

Lattia

Saunamme lattia on vuonna 1957 maalattu betonimaalilla, uusintamaalattu 70-luvulla ja maalasimme sen muuttaessamme uudelleen betonimaalilla. Maali on edelleen hyvässä kunnossa, betonilaatta on ehjä ja tiivis ja viemäri on ehjä. Eikä mitään ongelmallisena aikakautena lisättyä.

Vedeneristys: tiloihin, joissa on lattiakaivo täytyy tehdä lattiaan vedeneristys. Kaikki lattiakaivolliset tilat eivät välttämättä ole märkätiloja. Märkätila on tila, jonka lattialle käyttötarkoituksen mukaan joutuu vettä ja jonka seinille roiskuu tai tiivistyy vettä.  Siis esimerkiksi laittiakaivottomaan wc:hen ei tarvitse laittaa vedeneristystä.

Saunassa on lattiakaivo ja lisäksi se on märkätila.

Nykyisin saneerattaviin märkätiloihin asennetaan lähes aina lattialämmitys. Pohdiskelimme aikamme tätä mahdollisuutta, mutta kolmesta syystä katsoimme sen tarpeettomaksi.

  1. Saunan lauteet peittävät suuren osan saunasta, vain yksi askel saunaan tullessa astutaan lattialla. Mukavuuden takia siis ei tarvita.
  2. Saunan alla on puolilämmin alakerta ja lattiarakenne on 30 cm paksu. Laattojen välissä on kutterinpurueriste. Lattia ei ole koskaan tuntunut kylmältä vaikka se on kiveä.
  3. Saunan patteri riittää huoneen lämpimänä pitämiseen. Ulkoseinän (40cm) lämpömassa ja saunan toisessa päässä savupiipun lämpömassa ovat runsaasti tämän huoneen lämpimänä pysymiseen.

Ei tietysti merkityksetöntä ole sekään, että lattialämmityksen rakennuskustannus lienee alkaen noin 12€/m2.

Seinä:

Seinässä on vanha paneeli, hyvin kauniisti puulämmitteisessä saunassa tummunut haapa. Alkuperäinen! Seinäpaneeli saa jäädä ja pienelle osalle seinää tehdään uudet paneelit kattopaneelista.

Korvausilma tulee ulkoseinästä kiukaan taakse lattian sisällä. Reikä puhdistettiin. Sauna on aina toiminut hyvin ja selvästi huomaa että suunnittelija ja rakentajat ovat taitaneet toimivan saunan teon. Tässä talon rakenteita availlessa on useastikin tullut mieleen, löikö koulutus kokemusta ja viisautta korville joskus -70 ja -80 luvuilla? Missään nurkissa, paneelin reunoissa tai ikkunassa ei ole kosteusvaurioita. Toki myös huolellisella saunan hoidolla on osuutensa: saunaa kannattaa lämmittää niin kauan että viimeisen saunojan jäljiltä sauna vielä kuivuu.

Me emme ole käyttäneet saunaa pyykinkuivatukseen. Jos teillä on rumpukuivain joka poistaa vaatteista kuivatetun veden säiliöön, tiedätte kuinka isoista vesimääristä on kyse, saunaa kannattaa siis lämmittää myös pyykeille, jos niitä saunassa kuivattaa. Tässä myös siitä lattialämmityksestä on iloa.

1-IMG_8569

 

Mutta siis ne seinät!

Niin seinän rakennehan on : tiili, alumiinipaperi, koolaus ja paneeli. Niiltä osin, kun seinää avattin, kerrokset olivat kunnossa. Reunaan josta vaihdettiin muutama haljennut ja kolhiintunut paneeli, uusittiin alumiini. Myös entisen saunavalon alla olleet paneelit vaihdettiin. Teippaukset alumiinipaperin saumoihin ja alareunaan

Katto.

Katon kaikki kerrokset uusittiin ja ledvaloja varten kattoa laskettiin.

Ledvalojen täytyy olla saunaan – eli kuumaan tilaan sopivia, lisäksi kosteiden tilojen valaisimien tulee olla erityisesti kosteaan tilaan sopivia. Ledvaloissa on lisäksi erikoislamppu ns. kiuasvalo joka kestää erityisen kuumaa. Ledvalojen muuntaja ja kynkentärasia on laitettava viileämpään ja se täytyy olla kuivassa tilassa tai vedenpitävässä rasiassa. Meillä muuntajat on sijoitettu pukuhuoneen kattolevyjen päälle.  Ledvalosarjat Jukka toi joltain lomamatkalta. Tästä ajatusmaailmasta kerroinkin blogissa: Tuliaisia rautakaupasta . Lamput ja johdot saa asettaa paikoilleen itse, mutta kytkemisen suorittaa sähkömies.

Katon paneloinnin suhteen teimme kokemusperäisen ratkaisun: Paneeli näyttää paremmalta saunan suuntaan pitkittäin, kuitenkin kiukaan jälkeen teimme paneeliin  katkon ja välilistan. Löyly kulkee kuumana hurjaa vauhtia suoraan paneelin toiseen päähän, istumapaikka kattopaneelin vastakkaisessa päässä on ollut polttavin paikka. Hieman pyörrettä ei ole ollenkaan pahitteeksi. 1-IMG_8566

Lauteet on jo alkuvuosina vaihdettu L-muotoon. Tämä tuo viihtyisyyttä paremmin kuin rivissä istuminen.

Kiukaan ja seinäpaneelin vaihdamme ikkunanvaihdon yhteydessä. Mikä tapahtuu hmmmm … ihan pian.

1-IMG_8576

1-IMG_8583
Seuraavaa remonttikertaa varten täytyy tehdä huolellinen suunnitelma. Kun vuorossa on ikkuna ja seinäpaneelit, olisi ihanaa säilyttää kauneimmat palat vanhasta saunasta.

 

1-IMG_8580-001
Ylälaude on jo 16 vuotta vanha,  nyt kertaalleen uudelleen hiottu, alemmat lauteet on 4 vuotta sitten vaihdettu . Ylempi haapaa ja alemmat kuusta.

Saunan remontoimiseen liittyy säädöksiä: Asbestia sisältävät rakennusmateriaalit, märkätilat, sähkötyöt, viemäröinti, paloturvallisuus. Erityistapauksia on tietysti myös historialliset kohteet, joiden toteuttamiseen tarvitaan erityisiä suunnitelmia.

Rakennusten märkätilojen rakentamisessa ja remontoinnissa käytetään yleisesti ohjeena Rakentamismääräyskokoelman ohjetta C2 : se sisältää periaatteet veden poistosta, seinän ja lattian rakenteen vaatimukset, vesieristyksestä, puuverhouksen ilmankierrosta, lattian kallistukset ja läpiviennit. Ohjeessa suositellaan myös lattialämmityksen asentamista mutta kyseessä ei siis ole laki. Taloyhtiö voi silti vaatia tämän perusteella sitäkin. Meidän “taloyhtiön” kokoukset on pidetty nimenomaan tässä saunassa ja edellä mainituin perustein emme lattialämmitystä laita.

Asumismuodosta riippuen: Omakotitalon saunan saneeraussuunnitelman saa tehdä itse. Taloyhtiössä kaikesta kannattaa keskustella isännöitsijän kanssa. Myös vesieristyksen saa omassaan tehdä itse jos sen määräysten mukaisesti osaa, kuitenkin esim taloyhtiö vaatii yleisesti, että vesieristyksen tekee sertifikaatin omaava tekijä. Asiaa kannattaa harkita myös vakuutusten vuoksi.

 

 

Saunan osalle on välttämätöntä tehdä tulevaisuudessa remontti. Kun tämän remonttirupeaman suurin, kallein ja pääasiallinen kohde on kylpyhuone, tyydyttiin saunan osalla niihin välttämättömyyksiin joita kylpyhuone aiheuttaa: lähinnä sähköjen uusimisesta johtuvat työt.

Sauna kuuluu remonttikokonaisuuteen josta kirjoitin viimeksi Hietala Spa

 

 

Piditkö lukemastasi?
error0

Tekijä: Minna Pii

Hei Olen Minna Pii isäni tekniikan pikkujättiläisestä lukemaan oppinut wannabe-rakennusmestari. Ikuinen kiinnostukseni rakenteisiin on toteutunut teknisen piirtäjän koulutuksessa, mutta lama-ajalla alan työt tyssäsivät ja siirryin kokonaan wannabe-moodiin. Aina silloin tällöin jotakin sivuavaa olen voinut tehdä ja nyt omassa kodissa toteuttaa koko innolla. Arvostan vanhaa osaamista ja kokemusta mutta olen hillittömän kiinnostunut tekniikan kehityksestä. Rakennusalustana olen käyttänyt mitä parhaiten suunniteltua -57 valmistunutta tiilirunkoista kotiamme. Toteuttajana suunnitelmille toimii tuo minun mieheni Jukka. - kirvesmies. Jukka -parka on joutunut tähän mennessä vaihtamaan muutaman huoneen paikkaa, useamman oven kohtaa ja siirtämään seiniä. Vielä minulla on muutama "ihan mahtava" idea, joten työt eivät ainakaan lopu. Näistä minä kirjoittelen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *